Kuantum ve Türkiye

ASELSAN

Türkiye'nin entegre sistemleri ve kuantum altyapısını oluşturmak için çalışan, en büyük finansmana sahip şirketidir. ASELSAN’da kuantum bilgisayarlar için askeri ve kritik sivil alanlarda fark yaratacak algoritma ve uygulamaların geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor.

Bütçe

Türkiye kuantum sistemleri en büyük savunma sanayi şirketlerinden birisi olan Aselsan'a ve Tubitak BİLGEM'e bütçe oluşturarak bu alanda ilerlemeye çalışıyor. Hükümet tarafından açıklanan bir planın olmaması, Türkiye'nin en büyük dezavantajı olarak öne çıkıyor.

TÜBİTAK BİLGEM

Tübitak Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi' nin fâliyetleri neticesinde, kuantum bilgisayım sistemlerinin geleceği çercevesinde akademik bir kadro oluşturlmaya çalışılıyor.

Akademi

Türkiyede akademi tam olarak bu konuya hazır bulunmamsı ile dikkat çekiyor. Bunun en büyük sebeplerinden olan yüksek hassasiyet içeren laboratuvarların finanse edilememesi, ve fizik bilimine olan uzaklık olarak gösterilebilir. Tabi ki yarı iletken sistemlere olan yabancılık da bu problemi tetikliyor.

Türkiye’nin en büyük Ar-Ge üssü olan ASELSAN, ülkemizin en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketidir. Üniversitelerimiz, KOBİ’- lerimiz, alt yüklenicilerimiz ve iş ortaklarımızla yaptığımız Ar-Ge iş birlikleriyle teknoloji alanında dışa bağımlılığın azaltılması ve ihtiyaçların millî ve yerli teknolojilerle karşılanması yolunda önemli aşamalar kaydettik. Katma değeri yüksek, özgün teknolojik ürün ve çözümler geliştirmek için Ar-Ge iş birliklerimizi yeni paydaşlarla genişletmeyi hedefliyoruz ve bu çerçevede stratejilerimizi kurguluyoruz.
Türkiye’de elektro optik ve mercek üretimi konusunda teknolojik ürünler üreten Aselsan’ın Sivasta hizmete sunduğu, ileri teknoloji hassas optik kontrolleri gerçekleştirebildiği bir fabrikadır. Özellikle son dönemde Türkiye’nin içinde bulunduğu askeri konjoktür getirdiği, İHA-SİHA optik sistemlerinde ki dışa bağımlılığı düşürme amacı ile açılmış bir fabrika olması ile beraberinde kuantum sensörler ve kuantum bilgi sayım sistemleri için yapılabilecek AR-GE çalışmaları için bir merkez görevi görmektedir.

TÜBİTAK BİLGEM

  • TÜBİTAK BİLGEM nerededir?
  • TÜBİTAK BİLGEM ’in, Kocaeli Gebze Yerleşkesinde ve Ankara’da faaliyette bulunan birimleri bulunmaktadır. Merkez Başkanlığı Gebze Yerleşkesinde bulunmaktadır.
  • TÜBİTAK BİLGEM’in faaliyet alanı nedir?
  • BİLGEM, Bilişim ve Bilgi Güvenliği ve ileri Elektronik alanlarında bilimsel ve teknolojik çalışmalar yürütmektedir. Merkezimiz, yüksek teknoloji alanında ülkemizin rekabet gücünü sürdürülebilir kılacak, özgün ve katma değeri yüksek teknolojiler kullanarak askeri, kamu ve özel sektörden stratejik  işbirlikleri ile disiplinler arası çalışmaları geliştirmeyi misyon edinmiştir. Çalışma alanlarımız şu başlıklarda toplanmaktadır; Bilgi Güvenliği, Kriptoloji, Haberleşme Teknolojileri, Elektronik Harp, Mikro-elektronik, Siber Güvenlik, e-Dönüşüm ve e-Devlet Çözümleri, Lazer Sistemleri, Patlayıcı Tespit Sistemleri, Raylı Ulaşım Sistemleri, Sivil Havacılık, Bio-enformatik, Elektro-optik, Sualtı Savunma Sistemleri, Simülasyon Teknolojileri, yazılım Teknolojileri, Aviyonik Sistemler, Otonom Sistemler, Test ve Değerlendirme. [TÜBİTAK BİLGEM WEB SİTESİNDEN ALINMMIŞTIR.]

YATIRIM

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ve ASELSAN. Cumhurbaşkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın koordinasyonunda teknolojik alanda güç birliği yaptı. TOBB ETÜ Teknoloji Merkezinde düzenlenen törenle Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (KUANTAL) hizmete girdi.

VİZYON

Demir, Türkiye’nin bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla bu tür teknolojilerde yol alabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Katma değer sağlayabilecek bütün üniversitelerimiz, araştırma kuruluşlarımız, devlet kurumlarımız, bu yolculukta bizimle beraber yürümeye varsa biz çoktan varız. Hep beraber bu kapsayıcı yürüyüşü yapmak istiyoruz. Bu konu çok önemli, çok iddialı. Burada adım atmış olanlar geleceği inşa etme iddiasında olanlardır. Türkiye Yüzyılı’nda işte bu geleceğin teknolojilerine önem vermemiz, orada ön almamız mutlak şart.”

TOBB’un buraya destek vermesinin iş insanları ve sanayici kesimi kapsaması açısından önemine değinen Demir, “Hep beraber bu yolda el ele yürüyeceğiz, başarmaktan başka şansımız da yok. Başarıya mecburuz, ülkemiz geleceğimiz için bu başarıya yürüyeceğiz.” dedi.

AKADEMİ

“Kuantum teknolojileri, önümüzdeki 5 yıl içinde pek çok sektöre dokunacak”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da AA muhabirine burada yaptığı değerlendirmede, dünyanın yeni bir teknoloji devriminin eşiğinde olduğunu, geç kalmadan bunu yakalamak istediklerini söyledi.
Doğru zaman, ekip ve destek mekanizmalarıyla bunun başarılacağını ve dünyayla rekabet edebileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Zira kuantum teknolojileri, önümüzdeki 5 yıl içinde pek çok sektöre dokunacak ve onları kökten değiştirecek. Bunlar arasında savunma, finans, lojistik, tıp, haberleşme, malzeme bilimi ve mobilite çözümleri başta gelmektedir. Bunun farkında olan ülkeler bu alanda giderek daha fazla yatırım yapmaya başlamıştır. Dünyada 2021’de kuantum teknoloji yatırımları 30 milyar doları geçmiştir.” diye konuştu

ASELSAN GENEL MÜDÜRÜ

Prof. Dr. Haluk Görgün

TOBB bAŞKANI

M. Rıfat Hisarcıklıoğlu

Savunma Sanayii Başkanı

Prof. Dr. İsmail Demir

TÜBİTAK BAŞKANI

Prof. Dr. Hasan Mandal

Türkiye'nin Gerçek Potansiyeli Olan Gençleri ve Toplulukları

Bu kısa paragrafı, başlıkta belirttiğim üzere, ülkemizin gerçek potansiyelleri olan biz gençlere atf ediyorum. Ülkemizde çok aktif bir biçimde çalışan QTurkey topluluğu ve üniversite toplulukları göz önüne alındığında, ülkemizde kuantum fiziğine, bilgi teknolojilerine, matematiğe ve doğa bilimlerine yavaş yavaş bir merağın uyandığını düşünüyorum, tabi bu kutlu ve zor yolu seçenlerin sayısı şu an için yeterli olmazsa bile, karakter koyabilecek gençlerin olduğuna inanıyorum. Bilimin heycanına ve tutkusuna katılan bu insanları içten kutluyorum. Bu topluluklara ulaşmak için alt tarafta bulunan QTurkey bölümüne tıklamanız yeterli olacaktır. Gelecek heycan verici…

Türkiye'nin Tahmini Kuantum Bütçesi

$10.000.000
Türkiye kuantum sistemleri için oldukça küçük bir harcama ile ön plana çıkıyor. Bu harcama değeri, tahmini olup özel sektörün verileri dikkate alınmamıştır. Bu sistemler için hükümet tarafından açıklanan bir paketin olmaması önce de belirttiğim üzere Türkiye'nin en büyük dezavantajı olarak öne çıkıyor. Bu konu ile ilgili, gerekli vizyonun oluşturlamamasının temel nedeni olarak, doğa bilimlerine uzaklık ve alt yapı yetersizliği olarak ifade edebilirim. Ayrıca, genç potansiyelin üst kurumlar tarafından da doğru değerlendirilmediğini düşünüyorum.

Türkiye'nin Yatırım Olarak En Büyük Kurumları:

  • ASELSAN
  • TÜBİTAK

KAYNAKÇA

2 Yorum

  1. Türkiye’de böyle kuantum üzerine Araştırma yapan birileri görmek çok gurur verici

    • Merhabalar,

      Kuantum bilgisayar sistemleri için ülkemizde ki kalkınmaya geç kalmamak, ve bu teknoloji alanında bilgi edinilecek bir platform yapmaya çalıştım. İyi dilekleriniz için çok teşekkürler.

      Saygılar,
      Baran Özdemir.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.