Kuantum Bilgisayım ve Bankacılık

BANKACILIK KUANTUM SİSTEMLERİ İLE BÜYÜYOR

Kuantum bilgisayar teknolojilerinin en büyük avantajlarından birisi de, finansal kaynakların analizi ve güçlendirilmesidir. Bazı uzmanlar kuantum bilgisayım teknolojisinin bankacılık sistemleri için yeni bir çağ açacağı düşüncesini paylaşıyor. Fakat, burada aşılması gereken büyük problemlerde bulunuyor, kısa ömürlü fotonlar, kübitlerin stabil hale getirilmesi, soğutma işlemleri vs. 

Dünya genelinde 11 uluslararası banka, bu sistemlerin entegrasyonu ve kapastesini kullanmak için bir plan yayınladı. Bu bankalar sırasıyla, J.P. MORGAN, HSBC, BNP PARIBAS, CREDIT AGRICOLE, JAPAN POST BANK, CITI GROUP, WELLS FARGO, BARCLAYS, ROYAL BANK OF CANADA, ING GROUP, ve GOLDMAN SACHS olarak önümüze çıkıyor. 

 

Türkiyede bu atılımı gerçekleştiren YapıKredi Bankası, yani KOÇ Grup öne çıkıyor. D-Wave Sistem ve KOÇ Grup, sistem portföylerini ve istatistik verilerinin analizi için ortak birtakım çalışma yürütme kararı almışlardır. D-Wave Sistem’e Türkiyeden erişim olmamasına karşı, KOÇ Grup en azından kendi verileri için uygun bir kanal oluşturmuşur. Türkiye bankacılık sektöründe de bir atılım gerçekleştirdiğini biliyoruz, ve gururlanıyoruz.

Bazı Uluslararası Bankalar ve Kuantum İş Stratejileri

J.P. MORGAN

J.P. MORGAN ABD’ye bağlı, merkezi New York’da bulunan çok uluslu yatırım bankası.

KUANTUM PLANLAMSI

Kuantum hesaplamanın, bankacılıktaki kullanım durumlarını, portföy oluşturmak, kredi risk ölçeklendirmesi, kredi puanı hesaplamak, ve yatırım risk analizi durumlarını güvenilir ve hızlı bir şekilde yapmak isteyen J.P. MORGAN,  Marco Pistoia’nın kuantum teknolojisi başkanı ile bir kuantum mühendisliği ekibi kurdu.

Bankanın yapay zeka, optimizasyon ve kriptografide kullanabileceği kuantum algoritma sistemlerini geliştirme konusunda çok hevesli olan banka, 2020’de bir kuantum teknolojisi merkezi olan Chicago Quantum Exchange adlı bir kuantum teknolojisi merkezi ile ortaklığa başladı ve araştırma ekibinin “aktif olarak” çalıştığını söyledi. Kuantum hesaplama ve kriptografi alanında çalışma yürütüyorlar.

HSBC

HSBC Bankası İngiliz çok uluslu bir bankacılık ve finansal hizmetler kuruluşudur.

HSBC ve kUANTUM

HSCB kuantum bilgisayım konusunda daha detaylı çalışma planları ortaya koyuyor. Çalışmlarının temellerini ise, karbon ayak izini düşürmek, ilaç keşifleri, sayısal veri analizleri gibi büyük problemlerin potansiyel çözüm olasılıklarından alıyor. Bunlar ile beraber, finansal analizler ve risk parametrelerinin ölçümünü bu teknoloji yardımı ile şekillendirmek için kollarınını sıvadı. Bunu, Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik bütçesi tarafından fonlandırılan 5,5 milyon dolar ile sağlayamaya çalışıyor. Bu bütçe ile beraber kendine uzman bir ekip oluşturmuş durumda.

WELLS FARGO

WELLS FARGO ABD merkezli, çok uluslu finansal hizmetler şirketidir.

WELLS FARGO Ve VİZYONU

2019 yılından itibaren, Wells Fargo teknoloji şefi Saul Van Beurden önderliğinde, IBM ve MIT ile beraber yapay zeka ve kuantum bilgisayım çalışmlarına başlayan şirketin vizyonu yanında misyonu da açık ve net bir biçimde önümüze çıkıyor.

There are three camps in the industry. There’s the camp that says quantum will never come to production. There is the camp of people who believe it will take a long time before it will get in production, a long time defined as 10 or 15 years, maybe longer. And there is a camp that says, well, things might go faster. You’d better test and learn and be on it, because if this wave starts to take off, it might have game-changing impact for the industry. We are in the third camp. That’s why we signed up. We don’t want to be the bank that has regrets in a few years.

“Bankanın harika vizyonu gerçekten yukarıda verdikleri net mesaj ile önümüze çıkıyor. Türkçe ifade etmek gerekir ise, Banka temelde 3 grubu tanımlıyor, ve ekliyor: 1. Grup, kuantum bilgisayımın gereksiz ve çalışmaz olduğunu savunan grup, 2. Grup, bu çalışmaların 10-15 yıl kadar bir zaman alacağını düşünen grup, ve son grup ise, bu teknolojiyi hızlı bir biçimde öğrenip test etmenizin gerekliliğinden bahsediyor. Çünkü, bu teknoloji öyle bir dalga çıkarabilir ki, sektörü baştan sona değiştirebilir. WELLS FARGO birkaç yılda pişman olmak istemeyen bir banka olmak istiyor, ve buna uygun adımlar atıyor.

IBM ve WELLS FARGO

 

IBM Araştırma Direktörü Dario Gil şunları söyledi: “AI’dan kuantum hesaplamaya kadar bilgi teknolojisinin sınırlarının nihayetinde finans sektörünü ve bankacılık deneyimini nasıl etkileyeceğini keşfetmek için Wells Fargo ile birlikte çalışabildiğimiz için çok mutluyuz.

Teknolojinin Bankalara Sağlayacağı Temel Avantajlar

1- 4 Milyar dolarlık bir değeri bulan kuantum hesaplama pazarının, 2030 yılı itibari ile 65 milyar dolarlık bir pazara dönüşmesi tahmin ediliyor. Elbette bankalar da bu pazara hakimiyet kurmak için pozisyon alıyorlar.
2- Sayısal risk modelleme ile beraber, risk hesaplama ve risk analizi yapma becerisni daha üst seviyede kavramak.
3- Optimizasyon kapasitesi ile beraber, portföy optimizasyonu, finansal koruma, optimal arbitraj, kredi skorlama, ve finansal çöküş hesaplama gibi durumlara yüksek hakimiyet sağlanması.
4 -Yapa zeka ile beraber ortak yapılan süreçlerde, anomali tespiti, sesten metine, metinden sese çeviriler, doğal dili işleme, finansal belge işleme, veri kaydı ve güvenliği gibi temel konularda ön plana çıkmak.
Sonuç olarak, bankacılık sektörü bu teknoloji ile beraber, WELLS FARGO'nun da belirttiği gibi bankacılık endüstrisini tamamen değiştirebilir.

Tüm bu gelişmeler ve finans sektörünün ilerlemesi, insanlık için büyük bir motivasyon sağlayacaktır. Para akışını hızlıca sağlamak, ve onu elde edebilmek için, sistemin daha hızlı ve güçlü olması gerekiyor.
Baran Özdemir
Kuantum Teknoloji

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir